T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Şap Hastalığı ile Mücadelede Yeni Dönem

Yayın Tarihi : 20.01.2017

 

         Bakanlığımız, Trakya bölgesinden sonra birçok bölgenin şap hastalığından ari hale getirilmesi için harekete geçti. Bakanlık hazırlamış olduğu "Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyon Eylem Planı"  çerçevesinde ülke genelinde şap hastalığında aşılı ariliğin sağlanmasını hedeflemektedir. Bu kapsamda, Trakya'dan sonra ilk etapta,  Orta/Batı Karadeniz, Güney Marmara, Ege, Batı Akdeniz ve Orta/İç Anadolu Bölgesinde bulunan 44 ilimizin de şap hastalığından ari hale getirilmesi için çalışmalar başlatıldı.

         Bakanlığımızın yeni hazırlamış olduğu eylem planına göre, Trakya bölgesinin  2018 yılında "aşısız hastalıktan ari bölge" statüsüne,  Orta/Batı Karadeniz, Güney Marmara,  Ege, Orta/Batı Anadolu, Orta/Batı Akdeniz'in ise 2019 yılında "aşılı hastalıktan ari bölge" statüsüne kavuşturulması, 2023 yılına kadar da diğer tüm bölgelerde aşılı arilik statüsünün elde edilmesi amaçlanıyor.

         Eylem planının paydaşlara anlatılmasına yönelik düzenlenen Bölgesel toplantıların Erzurum Toplantısı, 12.01.2016 tarihinde Erzurum Palan Otelde Saat 10.30 da yapıldı. Toplantı Sayın Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat PAKDİL beyefendinin başkanlığında gerçekleştirilmiş ve Eylem Planının tanıtımı yapılmıştır. Toplantıya Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Veli GÜLYAZ, Hayvan Sağlığı ve Karantina Dairesi Başkanı Dr. Özhan TÜRKYILMAZ, Hayvancılık Genel Müdürlüğünden Altyapı ve Çevre  İzleme Dairesi Başkanı Ramazan Koçak, Bölge İlleri (Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Bayburt, Gümüşhane, Erzurum, Erzincan ve Sivas) İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürleri, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanları, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanları, Ziraat Odası Başkanları ve Merkez temsilcileri, Şap Enstitüsü ve Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü yetkilileri, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı ile diğer sivil toplum örgütü temsilcileri ile yetiştiriciler katıldılar.

         Ülkemizde Şap Hastalığının büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda büyük ekonomik kayıplara neden olduğu ve bu nedenle de önemli bir hastalık olduğu paydaşlara anlatıldı.

         2017 yılı İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyasının 2 Ocak'ta başlayıp, 31 Mart'ta biteceği belirtilen toplantıda,  2017 yılından itibaren arilik statüsüne alınan bölgelerin ( Orta/Batı Karadeniz, Güney Marmara,  Ege, Orta/Batı Anadolu, Orta/Batı Akdeniz bölgesinin) Şap Hastalığından Korunmuş Bölge olarak ilan edileceği ve tanımlanan bölgeye Bakanlıkça açıklanan kurallar dışında sevk edilen hayvanların tazminatsız olarak doğrudan kesime sevk edileceği, tanımlanan bölgeye, bölge dışından yapılacak duyarlı hayvan sevklerinin, Bakanlıkça belirlenen "8 yol kontrol noktasından  uygun olan birisinde"  kontrol edileceği ifade edilmektedir. 

         Kampanya  şeklinde yapılacak aşılamalarda;

  • Büyükbaş hayvanların tamamı aşılanacaktır.
  • İlk defa aşılanacak büyükbaş hayvanlar ile yeni doğan tüm büyükbaş hayvanların aşılama kampanyasında aşılandıktan 1 ay sonra ikinci kez aşılanması yapılacaktır.
  • Aşılanan büyükbaş hayvanların aşılama tarihi üzerinden 21 gün geçmeden sevkine izin verilmeyecektir.
  • Hayvanların mera ve yaylalara çıkışından 21 gün önce aşılanmaları tamamlanacaktır.
  • Şap Hastalığı Mihraklarındaki koruma ve gözetim bölgelerinde ise kampanyaya bağlı kalınmaksızın, buradaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların aşılanması sağlanacaktır.