T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Artvin İli Bitkisel Üretim Faaliyetleri Çalıştayı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 12.05.2017

​          Artvin ili bitkisel üretim faaliyetlerinin mevcut durumunu değerlendirmek, yaşanan sorunları ortaya koymak amacıyla Bakanlığımız koordinatörlüğünde "Artvin İlinde Bitkisel Üretim Faaliyetleri "  konulu çalıştay gerçekleştirildi. Düzenlenen Çalıştaya, Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin Milletvekili Dr. İsrafil Kışla, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, GTHB Hayvancılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz, Daire Başkanları, Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, bazı daire amirleri, bakanlık temsilcileri, ilçe kaymakamları, kooperatif başkanları ve çiftçiler katıldı. 

         Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Dursun Okur "İlimizde tarımsal üretimde karşılaşılan sorunları çözmek, üretimde verim ve kaliteyi yükseltmek amacıyla Su Ürünleri, Arıcılık, Hayvancılık ve bugünde Bitkisel Üretim sektöründe çalıştayımızı düzenliyoruz. Bu çalıştaylarda amacımız sektörün tüm dinamiklerini harekete geçirerek üretimde kalite ve refahı arttırmaktır." dedi İlimizde arazinin engebeli ve dağlık olması, bitkisel üretimi oldukça kısıtladığını belirten Okur, "Öyle ki toplam tarım alanının ancak %9'nda bitkisel üretim yapılmaktadır. Bu kısıtlı imkânlara rağmen mevcut tarım arazilerinde çeşitli bitkisel ürünlerde üretilmektedir. İlimiz ürün deseninde çay ve fındık tarımı öne çıkmaktadır. İlimizde çay yetiştiriciliği Hopa, Arhavi ve Borçka Fındık Üretimi: İlimizde 2016 yılında 8.789 fındık üreticisi tarafından 86.673 da alanda 5.022 ton fındık üretimi yapılmıştır. Çay Üretimi: İlimizde 2016 yılında 19.666 çay üreticisi tarafından 85.779 da alanda yaklaşık 155.733 ton yaş çay(yaklaşık 1/3 ü kadar 52.000 ton kuru çay) üretilmiştir. Bakanlığımızca 2017 yılından itibaren uygulamaya konulan Milli Tarım Projesi ile ülkemiz 941 havzaya bölünmüştür. Bu proje ile artık üretimde havza bazlı modele geçilmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda her ilçemiz 1 havza olarak değerlendirilmekte ve ürünler buna göre destekleme kapsamına alınmıştır diyerek çalıştayın ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını diledi.       

   Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz ise, bakanlık düzeyinde daire başkanları ve yetkililerin Artvin'deki çiftçilerin sorunlarını dinlemek ve çözüme kavuşturma gayesiyle bugün Artvin'de olduğunu söyledi.Artvin bölgesinin Akdeniz, Karadeniz ve Osiyenik gibi 3 farklı iklimin bir arada yaşandığını belirten Durmaz, "Artvin, zengin su kaynakları, sahip olduğu farklı yaşam ortamları sayesinde çok sayıda farklı bitkinin yetişebilmesine imkan tanımış olup, ülkemizin bitkisel tür çeşitliliği bakımından en zengin ilidir. "dedi. Artvin'in yüzölçümünün sadece % 9'unda tarımsal faaliyetlerin yapılabildiğini vurgulayan Durmaz, Yıllardır küçük aile işletmeleri şeklinde süregelen ve her alanda makineli tarım yapma imkânına sahip olunamaması kısıtlarına rağmen ülkemiz için stratejik değeri olan fındık ve çay ürünlerinin üretimi ile tarımsal faaliyetlerin yürütülmesindeki kısıtları avantaja çevirebilmenin cömertliğini bizlere ziyadesiyle yaşatmaktadır." diye konuştu. Durmaz, Artvin ilinde üretilen tarımsal ürünlerin ülke genelindeki payına bakıldığında fındık üretimin % 1,2'sine, yaş çay üretimin % 11,54'üne ev sahipliği yaparak tarımsal faaliyetlerin yürütülmesindeki kısıtları avantaja çevirebilmenin cömertliğini bizlere ziyadesiyle yaşatmaktadır." dedi. Durmaz, bakanlığın ekolojik dengenin korunarak, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması ve tüketiciye kaliteli, güvenilir ürünlerin sunulması öncelikli hedefi olduğunu da kaydetti. 

        Artvin Milletvekili Dr. İsrafil Kışla da çalıştayların Artvin'in tarım sektöründeki sorunlarının çözümü noktasında önem arz ettiğini söyleyerek, "Artvin bağrında barındırdığı 2 bin 727 adet bitki çeşitliliğiyle en zengin ilidir." dedi. Çiftçinin işine sahip çıkması durumunda bir şeylerin yapılabileceğini belirten Kışla, siyasiler ve bürokratlar olarak çiftçilerin haklı taleplerinin yerine getirilmesi için gayret göstereceğini söyledi. 

       Artvin Valisi Ömer Doğanay, çalıştayda, yaptığı konuşmada, devlet olarak ilde bitkisel üretim ve hayvancılık alanındaki projelere ve çalışmalara büyük önem verdiklerini ve her türlü desteği çiftçilere sağladıklarını söyledi. Artvin'in potansiyel zenginliklerinin bulunduğunu belirten Vali Doğanay, "Topraktan kopmak mümkün değil. Sanayileşmenin yanı sıra mutlaka tarıma fazla önem vermeliyiz. Tarım vazgeçilmez bir ihtiyacımızdır. Devlet olarak üreticilerimize ve çiftçilerimize her türlü desteklerimiz artarak devam ediyor. Artık girişimcinin de kendi ayakları üzerinde durması çok desteğe ihtiyacı olmadan yürümesi gerektiğini düşünüyorum. " dedi. Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamında tarımda kaliteli ve güvenilir üretim hedefinin bulunduğunu kaydeden Doğanay, " Hedefimiz ülke olarak tarımda rekabet gücünü artırmış ürettiği ile ve insan gücüyle dünyada ve bölgede söz sahibi ülke olmaktır. Ülkemizin bu hedefi doğrultusunda Artvin'in de başka bir hedefi olamaz." diye konuştu. 

           Çalıştay konuşmaların ve teknik bilgilerin sunulmasının ardından üreticilerin sorunları ve çözüm önerileri konusundaki taleplerin karşılıklı görüşülmesiyle sona erdi.