T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürümüzden Kurbanlık Hayvanlarla İlgili Önemli Açıklamalar

Yayın Tarihi : 17.07.2017

Artvin İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü  Dursun OKUR, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısı ile "2017 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" 21.06.2017 tarihli ve 30103 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinden dolayı kurbanlık hayvan satışı yapan ve kurbanlık hayvan alacak olan vatandaşları doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklamalarda bulundu.


"- Kurbanlık olarak alınacak küçükbaş ve büyükbaş hayvanların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulan bilgisayar destekli veri tabanlarında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olmasına, ayrıca büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesinin olmasına dikkat edilmelidir

 

- İller arası sevklerde hayvanların resmi veteriner hekim tarafından sağlık muayenesinden geçmiş olduğuna dair veteriner sağlık raporu bulunmalıdır. Veteriner sağlık raporu olmadan iller arası hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine, bu hayvanların kesiminin yapıldığı kesimhane sahiplerine idari para cezası uygulanacağı bilinmelidir.


- Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanların Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinden ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerden alınmasına dikkat edilmelidir.


- Nakil esnasında hayvanların araçlara aşırı yüklenmemesine özen gösterilmeli, bu araçlarda hayvanların sağlıklı bir şekilde yolculuk süresince yem ve su ihtiyaçları karşılanmasına ve yeterli havalandırma şartlarına sahip olmasına dikkat edilmelidir. Hayvan nakillerinde kullanılan araçlar; nakil öncesinde ve nakil sonrasında mutlaka temizlenip, dezenfekte edilmelidir. Bu kurallara uymayan yetiştiricilerimize, kesim yerlerine ve araç sahiplerine idari para cezası uygulanacağı unutulmamalıdır.

 

- Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarını Bakanlıktan çalışma izni almış kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun önceden belirlediği kesim yerlerinde bu yerler komisyonca 17/08/2017 tarihinde açıklanacaktır, kesim yeri bulunmayan yerlerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesmeleri gerekmektedir. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimine izin verilmeyecektir.


-Kurban sahiplerince kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için  gerekli önlemler alınacaktır.


- Et en hızlı bozulan gıda maddelerindendir. Bu sebeple parçalama işlemi hızla yapılmalı, hijyenik eldivenler kullanılmalıdır. Kesim sonrasında kanın iyice akıtılması, iç organların uygun bir şekilde çıkartılması, temiz ve keskin bıçakların kullanılması ve genel hijyen kurallarına azami derecede uygun davranılması gıda güvenirliliği ve insan sağlığı için önem arz etmektedir.


- Kesilen kurban hayvanlarına ait kulak küpeleri ile birlikte pasaportları, eğer kesim sırasında görevli kişilere teslim edilmemiş ise mutlaka İl/ İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilmelidir. Böylece kesilen kurbanın bilgisayar destekli veri tabanından düşülmesi ve hayvan kayıt sisteminin güncellenmesi sağlanmış olacaktır

 

- Sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvan varlığının artırılması büyük önem arz etmesinden dolayı gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık hayvan satış yerlerine girişlerine ve kurbanlık olarak kesimlerine kesinlikle müsaade edilmeyeceğini belirten"  Okur tüm alıcı ve satıcı durumunda ki vatandaşlarımızın bu hususlara dikkat etmesinin önemli olduğunu, kurban bayramı sürecince İl/İlçe Müdürlüğümüz 'de görevlendirilecek personeller ile gerekli kontrollerin yerinde ve hızlıca uygulanacağını, vatandaşlarımızın hayvan kesimi veya sonrasında yaşayacağı herhangi bir sorunda İl/İlçe Müdürlüklerimize bildirilmesini söyledi.