T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Düzenlenen Çalıştaylara Yönelik Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 23.10.2017

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce yıl içerisinde düzenlenen 'Su Ürünleri', 'Arıcılık', 'Hayvancılık' ve 'Bitkisel Üretim Faaliyetleri' konulu 4 çalıştayın sonuç raporlarının değerlendirilmesi ve ekonomik katkısı konulu toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin Milletvekili Dr. İsrafil Kışla, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil Kahveci, Ak Parti İl Başkanı Erkan Balta, İl Müdür Yardımcılarımız, Şube Müdürlerimiz ve Sivil Toplum Örgüt Temsilcileri katıldı.

Artvin Valisi Ömer Doğanay, düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Artvin'de tarım ve hayvancılık faaliyetlerini değerlendirmek, sektörde yaşanan sorunları ortaya koymak, çözüm önerileri ve üreticileri desteklemek amacıyla 4 farklı alanda çalıştay düzenlendiklerini söyleyerek Artvin Valiliği olarak su ürünleri, arıcılık, hayvancılık ve bitkisel üretim alanındaki projelere ve çalışmalara büyük önem verdiklerini dile getirdi. Arıcıların konaklaması için yer tespitinin sistemsel olarak yapılması ve hayvan yetiştiricilerine yönelik eğitim projesine destek vereceklerine söyledi.

 

Tarımsal desteklemeler hakkında bilgi veren Doğanay," 2003-2016 yıllarında bitkisel üretim desteklemelerinde 277.166.840 TL, hayvancılık desteklemelerinde 51.450.640 TL ve diğer desteklemeler kapsamında ise 81.374.283 TL olmak üzere toplam 410 milyon 171 bin 763 TL tarımsal desteklenme sağlanmıştır. Son 13 yılda bitkisel üretim desteklemelerinde yüzde 500, havyacılık desteklemelerinde yüzde 3 bin 400, diğer desteklemelerinde ise yüzde 3 bin 855 artış olmuştur" dedi.

 

Artvin Milletvekili Dr. İsrafil Kışla ise bu tür çalıştayların Artvin'in tarım sektöründeki sorunlarının çözümü noktasında önem arz ettiğini dile getirdi. Kışla, siyasiler ve bürokratlar olarak çiftçilerin haklı taleplerinin yerine getirilmesi için gayret göstereceğini, yapacağımız her işte değerlendirme ölçütü olacağını söyledi.

 

İl Müdürümüz Dursun Okur ise kurumun çalışmalarını, faaliyetlerini ve projelerini slayt sunumu eşliğinde yaptı.

İlimizde düzenlenen 4 çalıştayda alınan kararlar hakkında bilgi veren Okur, şunları söyledi:

 

"2016 Mayıs ayında yapılan su ürünleri çalıştayında yol, su, elektrik sorunlarının yanı sıra kiralamala sırasındaki sorunlar, ÇED raporu sorunu, su ürünleri desteklemelerinin iyileştirilmesi, yavru balık desteklemesi, soğuk hava deposu ve yeni barajların üretime açılması, imar iskan izinleri, su ürünleri rehabilitasyon projeleri, yatırımların teşvik edilmesi, tarımsal kredi sorunu, balık yem fabrikası ve işleme tesisi kurulumu ile teknik personel eksiliğinin giderilmesi hususlarında kararlar alınmış idi.

 

2017 Şubat ayında düzenlenen Arcılık çalıştayında ise kışlatma alanlarının belirlenmesi, konaklama sorunu, tarım ilaçlarının zamansız kullanımı, hastalıklarla mücadele, yasal düzenlemeler, kaçak arı ve bal girişi, gezginci arıcıların desteklenmesi ve ana arı desteklenmesi kapsamında çalıştayda alınan kararları hatırlatarak, bu kararlar için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

2017 Mart ayında yapılan Hayvancılık çalıştayında ise, sıvat ihtiyacı, elektrik ihtiyacı, yaban hayvan saldırıları, Pazar durumu, mera hayvancılığı, göçer hayvancılık, suni tohumlanma ve küpeleme de bitkilerin aktif rol alması, büyükbaş hayvancılık desteklenmesinde birim miktarı tutar azlığını, işletme kapasitelerin artırılması, kredilendirme sorunu, brucelle hastalığı ve kaliteli damızlık hayvan ihtiyacı ile yayla yollarının durumu, yaylada mevcut eski konutların yenilenmesi, çoban sorunu ve İlimiz için büyük önem ifade eden 500 baş düve projesi ile ilgili hayvancılık çalıştayında alınan kararları özetleyerek, bu kararlar hakkında yapılan çalışmalardan bilgi verdi.

2017 Mayıs ayında yapılan bitkisel üretim faaliyetleri çalıştayında ise, fındık üretimindeki sorunlar, bitki zararları ve hastalıkları, tıbbı aromatik bitkiler uygulama ve araştırma merkezi kurulması, Artvin'in tamamının organik bölge kapsamına alınması, genç çiftçilerin desteklemesi, eğitim faaliyetlerinin artırılması, tarım kireci kullanımı ve Artvin'in bitki flora alanın tespiti için İl Müdürlüğünce yürütülen faaliyetlerinden bahsederek, Artvin'in meyve ve yemiş envanterinin çıkarılması ve GEN haritalarının oluşturulması, Artvin'e uygun ürünlerinin yetiştirilmesi, Gen bankasının kurulması, tarımsal sulama problemi, tarımsal üretimde KDV oranı ve üretici birliklerinin ticaret yapma yasağı hakkında ilgili kurumlarla görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Karşılıklı görüşlerin ve fikirlerin beyan edilmesi ile hazırlanacak olan Artvin İlinin tarım ve hayvancılık raporu Bakanlığımızı ziyaret etmek üzere oluşturulacak Heyet tarafından Sayın Bakanımıza arz edileceği belirtildi.