T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Arı Ürünleri ve Organik Arıcılık Konferansı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 26.10.2017

​İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde "Arı Ürünleri ve Organik Arıcılık " konulu konferans gerçekleştirildi. Düzenlenen Çalıştaya, Artvin Vali Yardımcısı Adem Başoğlu, Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, bazı kurum amirleri, Artvin Ziraat Odası Başkanı, Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Yusufeli Bal Üreticileri Birliği Başkanı ve yetiştiriciler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Dursun Okur " İlimiz 2727 adet endemik bitki taksonamisine ev sahipliği eden ve bu konuda ülkemizde 1. sırada yer alan, arıcılık potansiyeli yüksek olan bir ildir. İlimizdeki zengin flora arıcılığın geliştirilmesine son derece uygun bir konumdadır. İlimiz Kafkas ana arı ırkının gen merkezi olması dolayısıyla diğer illerden ilimize arı girişi yasaklanmıştır. Kafkas Arı ırkının gen merkezi olması dolayısıyla ilimiz arıcılığı ülkemizde önemli yer tutmaktadır. İlimizde faaliyet gösteren arı yetiştiricileri birliğine üye 953 üretici mevcuttur. İlimiz arıcılığının geliştirilmesi için Bakanlığımızca gerek AKAK ve Çoruh Nehri Havza Rehabilitasyon Projesi gerekse diğer kaynaklı projeler hayata geçirilmektedir. İlimizin Borçka İlçesi Macahel bölgesi izole bölge olarak kabul edilmiş ve bu bölgeye diğer ilçelerimizden arı girişi yasaklanmıştır. Bu durum organik arıcılığın geliştirilmesi bakımından önemli bir avantaj sunmaktadır. Bu kapsamda bölgede 47 işletmede 4514 kovan ile organik arıcılık yapılmaktadır. Organik arıcılıkla iştigal eden bu üreticilerimize genel bütçe kaynakları ile 98.000 TL’lik 940 baş kovan alınmış ve kişi başı 20 adet kovan dağıtımı önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecektir. DOKAP Projesi kapsamında 2018 yılında 1.000.000 TL bütçe ile 200 adet elektroşok, 200 adet taban altlığı alınacak ve ayrıca 2018 yılında varroa mücadelesine karşı kullanılmak üzere 80.000 kovan karşılığı ilaç alınacaktır. Organik arıcılık kapsamında 940 adet kovan, 47 organik işletmeye 26 petek alınacaktır. Bundan sonra yapılacak projelerle ilimizde organik arıcılığı ve dolayısıyla organik bal üretimini arttırmak hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Akademisyenlerimiz bugün burada vereceği bilgilerin İlimiz arıcılığının gelişmesine katkı sağlayacağı şüphesizdir. Toplantının hayırlı olmasını diler, emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

Artvin Vali Yardımcısı Adem Başoğlu ise “İlimiz arıcılığının Türkiye arıcılığındaki yeri 114.120 koloni ile Türkiye ortalamasının %1.65’ine tekabül etmektedir. Ayrıca ilimiz Ana Arı Üretimi bakımından Türkiye’de 19 adet Ana Arı üreticisi ve 18.200 Ana Arı üretim kapasitesi ile Türkiye 1.’si durumundadır. Anavatanı Orta Kafkasya olan Kafkas Arı Irkı Artvin ve Ardahan illerinde bölgenin coğrafi yapısına adapte olmuştur. İlimizde Arıcılık alanında faaliyet gösteren kuruluşlar: Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği, Yusufeli Bal Üreticileri Birliği, Taşlıca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Kabaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Özel kuruluş olarak faaliyet gösteren firmalar ise; Macahel Arıcılık A.Ş. ve Balımkıız A.Ş dir. İlimiz de 1 adet temel petek üretim tesisi ve 7 adet bal süzme dolum tesisi mevcut olup pazarlama sorunu yaşanmamaktadır. Arıcılığın İlimiz ekonomisine önemli oranda katkısı mevcuttur. İl genelinde toplam 105.446 aktif, 9.074 pasif olmak üzere 114.120 koloni mevcut olup yıllık bal üretimimiz 1.260,552 kg’dır. Arıcılığa yapılan desteklemeler kapsamında; - 2016 yılında 816 yetiştiriciye 69.649 arılı kovan için 696.490 TL arılı kovan desteği, - Organik Arıcılık kapsamında 2016 yılında 47 yetiştiriciye 4.514 adet arılı kovan için 45.140 TL, - Hayvan Gen Kaynaklarının Korunması Projesi kapsamında 2016 yılında 177 üreticiye kovan başına 40 TL olmak üzere 3.955 arılı kovandan 158.200 TL destekleme ödemesi yapılmıştır” dedi. Protokol konuşmalarından sonra sunumlarını yapan KTÜ Fen Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, Maçka Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oktay Yıldız,Arı ürünleri konusunda, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünden Ziraat Mühendisi Tunay Kılıçin ise Organik Arıcılık konusunda ülkemiz ve ilimizdeki mevcut durumile önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi vermişlerdir. Konferans daha sonra soru cevapların ardından plaket töreni ile sona erdi.