T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Vali Ömer Doğanay ve İl Müdürü Dursun Okur Kayın Mantarı Üreticisinin Serasında İncelemelerde Bulundu

Yayın Tarihi : 16.11.2017

​Artvin'de orman köylüsü için alternatif geçim kaynağı olabileceği düşüncesiyle başlatılan “Kayın (İstridye) Mantarı Projesi” meyvelerini veriyor. Odun dışı orman ürünlerin değerlendirilmesi çalışmaları kapsamında kayın mantarı deneme üretimini başarıyla tamamlayan ve Merkez İlçeye bağlı Fıstıklı köyünde yaşayan Selim Erkal kendi imkânlarıyla kurduğu serasında ürünlerini almaya devam ediyor. Artvin Valisi Ömer Doğanay, İl Müdürü Dursun Okur ile birlikte Fıstıklı köyüne giderek, burada serada kütük üzerinde kayın mantarı üretimi yapan Selim Erkal adlı üreticiyi ziyaret etti. Doğanay, kayın mantarı projesinin orman köylüsü için altın niteliğinde gelir getirecek bir proje olduğunu söyledi. Köylülerin az maliyetle önemli bir gelir elde edilebileceğini belirten Doğanay,” Üreticilerimize üretecekleri mantarların pazarlanmasında kooperatif kurmalarını öneriyoruz, biz de pazarlamada yardımcı olacağız. Devlet olarak bu projeyi çok önemsiyoruz ve destekliyoruz. Bu proje ile köylümüzün yüzünü güldüreceğimize inancım tamdır" dedi.          

İl Müdürü Dursun Okur ise, kayın mantarının, dünyada oldukça yaygın üretildiğini ve az maliyetle çok gelir getiren karlı bir iş, çok kıymetli, besleyici ve oldukça lezzetli bir ürün olduğunu söyledi. Artvin'in coğrafi yapısının tarım ve hayvancılık yapmaya çok uygun olmadığına işaret eden Okur, " İlin coğrafyası engebeli, arazi çok sert. Ancak kentte doğal endemik zenginlik çok fazla. Kayın ağacı bu bölgede doğal olarak yetişen bir tür. Müdürlük olarak orman köylüsüne az maliyetle çok para kazandırmak için kayın mantarı projesini uygulamaya koyduk. Köylülerimize seralarda kütük üzerinde kayın mantarı yetiştiriciliği konusunda eğitim ve desteklerimiz devam ediyor. Projelerimizin birçoğu hibe destekleridir. Kayın mantarı üretimi özellikle kırsalda yaşayan köylülerimize az maliyetle önemli gelirler sağlayacak projedir" dedi. Bir kütüğün yaklaşık 30 lira dolayında maliyeti olduğunu ifade eden Okur, "Bir kütük yaklaşık 5 yıl ürün verebilir. Her bir kütükten en az 15 günde bir ürün alınabilir. Yani bir kütükten yaklaşık 4 kilo mantar elde edilebilirsiniz. Bu mantarın kilosunu ortalama 15 ile 20 liradan satan köylümüz, bir kütükten bir yılda yaklaşık bin 500 lira kazanabilir. Gideri 30 lira olan bir kütükten yılda iki bin lira gelir elde edilebilir. Kayın mantarı, haftada bir kez sulama yapılan, son derece zahmetsiz bir gelir kaynağıdır" diye konuştu.