T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

81 İlde Birlikte Üretim Projesi

Yayın Tarihi : 22.03.2018

​Bakanlığımızın "81 İlde Birlikte Üretim Projesi" kapsamında bitkisel ve hayvansal işletmelerinin HER KÖY BİR İŞLETME olarak beraber çalışma kültürü ile yönetildiği, girdi ve çıktıların tek elden Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla yapıldığı Bakanlığımız tarafından organize edildiği üretim modelidir.

İl Müdürümüzün makam odasında gerçekleştirilen istişare toplantısında; İl Müdürü Dursun OKUR, Tarım Kredi Kooperatifi Trabzon Bölge Birliği Müdür Yardımcısı Mustafa ALİŞAN, İl Müdür Yardımcısı Alaeddin ZEREN, Yönetmen Seyfettin DEMİRCİ, Artvin Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Belgin BÜLBÜL, Proje İl Koordinatörü Lena ÖZEN, Ortaköy Köyü Muhtarı Kutsal DAKILIÇ ve Tarım Hayvancılık ve Ormancılık Kalkınma Kooperatif Başkanı Necmettin UĞURAL’ ın katılımlarıyla Birlikte Üretim Projesi hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. 

Üretimle; her bir çiftçi ile ayrı sözleşme imzalayacak olan Tarım Kredi Kooperatifi girdi temini sağlayarak ürün alım garantisi gerçekleştirecektir. Böylece çiftçinin güvenli üretim ve yatırım yapmasını temin edecek. İşletme maliyetlerinin düşürülerek; doğru, kaliteli ve verimli ürün alımı sağlayacaktır.

Konu ile ilgili açıklama yapan İl Müdürü Dursun OKUR; Artvin İline özgü Cennet Elması (Trabzon Hurması, Çoruh Hurması) başta örnek köyümüz de olmak üzere daha sonra Artvin İlinde yetiştiriciliğinin geliştirilip, yaygınlaşmasını bu proje kapsamında gerçekleştireceğimizi belirtti. 

Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Destekleme Programı kapsamında 13. Etap ekonomik yatırımlar projesinin çağrıya çıkması ile halen 250 ton/yıl olan üretimin tamamının ekonomiye kazandırılacak. 81 köy projesi kapsamında temin edilecek olan Cennet Hurması fidanları ile verimin artışının sağlandığı gibi, kurutma aparatları ile bütün ürün zayi olmadan değerlendirilebilecek.

Projeye dahil olan çiftçilerimizle yapılan toplantılarda talep edilen gerekli makine ekipman (el çapa makinesi vb.) bahçe çiti temini ile özellikle budama, gübreleme ve sulama gibi yetiştiricilik eğitimleri de üreticilerimize verilecektir.